Z mnoha zkoumaných druhů řas patří z hlediska biologické hodnoty, rychlosti růstu a ovladatelnosti při kultivaci mezi nejzajímavější jednobuněčné, většinou sladkovodní chlorokokální řasy rodu Chlorella. Nejčastěji kulovité buňky o průměru 3-8 mikrometrů mají jednoduchý životní cyklus: nejmladší (dceřiná) buňka roste až do stadia buňky dospělé (mateřské), která se rozdělí nejčastěji na 4-8 nových buněk dceřiných a růstový cyklus se opakuje. Růst chlorelly je za vhodných podmínek (dostatek živin, světla a přimérená teplota) velmi rychlý- ke zdvojnásobení její hmoty může dojít již za 3-6 hodin nechtěné kulturní rostliny k tomu potřebují nejméně 10 dní). Jak vypadá jedna z produkčních třeboňských kultur chlorelly pod mikroskopem můžete vidět na obrázcích. Buněčný obsah chlorelly je mimořádně hodnotný.Až 60% tvoří bílkoviny, které se svým složením podobají více bílkovinám živočišným než rostlinným. Obsahují ve vyváženém poměru všechny nenahraditelné (esenciální) aminokyseliny, t.j. takové, které si člověk nebo živočich neumí sám vytvořit. (Pro srovnání: sója, nejvíce ceněný rostlinný zdroj bílkovin, jich neobsahuje více než 35 %). Sacharidy, nejčastěji škrob, tvoří asi 10% suché hmoty řas a tuky 15%. Jejich značnou část zastupují esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, které jsou pro lidský organismus nenahraditelné. Jsou výchozí surovinou pro tvorbu řady chemicky složitých látek, (prostacyklinů, prostaglandinů, leukotrienů). Ty v organismu regulují hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak a zabraňují srážení krve. účinně se tedy uplatňují při prevenci kardiovaskulárních chorob. Asi 8% suché hmoty chlorelly representuje vláknina a polysacharidy buněčných stěn, jimž se připisuje schopnost indukovat tvorbu iterferonu, protivirového agens. Základní chemické složení biomasy produkčního kmene řas Chlorella kessleri
*Podíl esenciálních nenasycených mastných kyselin (k. olejová, linolová, linolenová) v celkovém množství mastných kyselin se za optimálních růstových podmínek pohybuje v rozmezí 40 - 60 %. Procentické zastoupení esenciálních aminokyselin u chlorelly a dalších zdrojů bohatých na bílkoviny
Kromě 3-4 % chlorofylu, (t.j. asi 1Ox více, než u vojtěsky,
ze které se chlorofyl nejčastěji získává) zeleného barviva s vysokým obsahem
hořčíku, obsahuje chlorella také karotenoidy, což jsou oranžová
a žlutá barviva, z nichž je nejcennější betakaroten, další produkt, který
si lidský organismus nedovede vytvořit. Pigmentační účinnost řasových
karotenoidů nemá mezi rostlinami obdoby: obohacení krmné směsi pro nosnice
o 2 % chlorelly zvyšuje koncentraci karotenoidů ve žloutcích 5x. Vedle
známé role betakarotenu jako provitamínu A se v posledních létech potvrzuje
jeho významná ochranná role při prevenci nádorových onemocnění a zejména
velmi výrazné antioxidační účinky, chránící buňky a tkáně organismu před
negativním vlivem volných radikálů, narušujících rovnováhu buněčných struktur
a snižujících odolnost organismu. Bylo prokázáno, že biologická účinnost
přírodního betakarotenu převyšuje účinnost betakarotenu syntetického,
tak hojně používaného jako potravinářského barviva, u něhož naopak vyvstalo
podezření, že může při dlouhodobém používání být příčinou rakovinného
bujení. Množství betakarotenu u chlorelly se pohybuje nejčastěji v rozmezí
od 0,10 do 0,20% její suché hmoty, což je asi 10-20x více než u karotky,
nejznámějšího rostlinného zdroje této látky Zastoupení minerálních látek a významných stopových prvků v suché hmotě chlorelly (mg/100g)
Porovnání obsahu vitamínů u chlorelly a dalších, na vitamíny bohatých zdrojů
Přehled biologicky účinných látek uzavřeme produktem, kterým
se chlorella proslavila. Je jím tzv.chlorella růstový faktor (Chlorella
Growth Factor CGF), vodou extrahovatelná frakce buněk, obsahující
volné aminokyseliny, peptidy glykoproteiny, polyaminy, některé vitamíny,
minerální látky a další, dosud nepříliš exaktně stanovené složky. Zjištěné
účinky extraktu jsou pozoruhodné: podporuje regeneraci tkání, dělení
a růst buněk. Stimuluje tvorbu leukocytů a jejich fagocytární aktivitu,
t.j. schopnost likvidovat cizorodé bakterie, stimuluje tvorbu lymfocytů,
zodpovídajících za syntézu protilátek, které zabezpečují obranyschopnost
(imunitu) organismu vůči infekcím. Je vhodným dietetikem při aplikaci
probiotik, t.j. látek, pozitivně ovlivňujících složení střevní mikroflóry.
Cenná je i prokázaná schopnost organismu rychleji se po aplikaci řasového
extraktu regenerovat při poškození ionizujícím zářením. Extrakty z chlorelly
se také dobře uplatňují při vnějších aplikacích, např. při léčení chronických
zánětů, ekzémů, bércových vředů, popálenin a dalších, špatně se hojících
ran. Ty se zacelují plnohodnotnou tkání. Japonské laboratoře opakovaně
publikují protinádorovou aktivitu extraktu.
|