A co chlorella jako potravina, lze si ji představit jako každodenní součást jídelníčku? Samozřejmě ano by vám odpověděli kosmonauté, kteří vozili chlorellu z Třeboně při cestování kolem Země. Chuť je sice poněkud nezvyklá (připomíná špenát s rybí příchutí), ale jako doplněk salátů, omáček, majonéz, sýrových pomazánek, polévek ap. chutná znamenitě. Pamětníci se o tom mohli přesvědčit již v šedesátých létech, kdy třeboňské řasy bylo možné ochutnat v hotelu Jordán v Táboře ve více než čtyřiceti úpravách. Tehdy sice neměly dnešní schválení ministerstva zdravotnictví pro použití v lidské výživě ani nebyly tak přísně kontrolovány co do své kvality jako dnes, přesto (nebo právě proto)? chutnaly výborně. Tuto tradici se chystáme obnovit.

Proč si myslíme, že právě naše chlorella je nejlepší?

  • vzhledem k velmi malému objemu suspenze řas lze průběh kultivace lépe ovládat a dosahovat tak vysokých výnosů
  • ovladatelnost kultivačního procesu umožňuje do jisté míry řídit chemické složení řasové buňky a zvyšovat tak její kvalitu
  • malý kultivační objem a vysoká hustota řas při sklizni na jedné straně a vysoké výnosy na jednotku plochy na straně druhé významně snižují produkční náklady, takže cena české chlorelly je na trhu bezkonkurenčně nejnižší
  • třeboňská chlorella je na našem trhu jediná, u níž jsou rozrušeny těžko stravitelné celulózové buněčné stěny, což má za následek zvýšení využitelnosti cenného obsahu řasové buňky až na troj násobek ve srovnání s chlorellou, u níž jsou buněčné stěny zachovány. Co je vám platná informace na atraktivní krabičce sdělující, jak velmi hodnotný je její obsah, když jej organismus ze dvou třetin neumí využít?